Petice proti zákonu 229/2013

Zlomená poloosa 2014 bude, ale další už být nemusí …… hlavně díky novému zákonu o registraci bezpečnostního materiálu. Tento zákon ukládá povinnost každému majiteli techniky, která má něco společného s armádou registarci a hlavně zabezpečení tak, že prakticky zlikviduje všechny dochované exempláře. Tím pak znemožní a vlastně už to znemožňuje účast této techniky na podobných akcích jako je naše Zlomenná poloosa.

Proto se na všechny obracím i takto – souhlasíte-li se změnou tohoto zákona, podepište níže uvedenou petici a podpořte tak úsilí nás, kteří se snažíme o změnu zákona k lepšímu.

Pokud si myslíte že se vás to netýká, stačí si přečíst zákon. Týká se to všech majitelů válečných vojenských vozidel. Výjimku možná může mít Tatra 805 verze DVS.

Po schuzce s panem Ministrem ve Vyškově 10.3.2014

Výsledky jednání s panem Premiérem Sobotkou, proběhlého dne 10.3. 2014 ve Vyškově:

– zástupci občanské iniciativy majitelů potenciálního bezpečnostního materiálu byli panem premiérem Sobotkou velice kladně přijati, a bylo jím umožněno v plném rozsahu přednést rozporování dané problematiky, vzniklé z veřejné diskuse.

– panu premiérovi byla přednesena problematika dopadu zákona 229/2003 Sb. na sběratelskou činnost, muzejní činnost, vlastnění a nakládání s historickou vojenskou technikou, pořádání historických vojenských akcí a renovaci nebo dopravu historické vojenské techniky, a také problematiku zabezpečení potenciálního bezpečnostního materiálu.

– dále bylo panu premiérovi na konkrétních příkladech předvedeno, jak negativní dopad má zákon 229/2013 Sb. na sběratelskou komunitu, pořádání historických akcí i na živnosti a řemesla s veteránkou komunitou spolupracující.

– pan premiér souhlasil, že špatně připravený zákon 229/2013 Sb. a navazující vyhlášky je bezpodmínečně nutno změnit, jelikož k historické vojenské technice a k právům jejích vlastníků, stejně jako k celé problematice soukromé prezentace historické vojenské techniky a jejího využití pro veřejné kulturní akce přistupují likvidačně.

– po konzultaci s panem premiérem byly stanoveny kroky, které povedou k novelizaci zákona 229/2013 Sb tak, aby novela již plně odpovídala skutečnému stavu věcí na poli historické vojenské techniky.

-v návaznosti na výše zmíněné jednání byly zástupci občanské iniciativy majitelů potenciálního bezpečnostního materiálu podniknuty kroky k ustanovení zapsaného spolku, jehož účelem bude zastupování majitelů historické vojenské techniky a zájemců o tuto problematiku v zájmu zmírnění dopadů této a všech budoucích zákonných norem na předměty kulturní hodnoty, jejich prezentaci a nakládání s nimi.

Odkaz na petici je zde:

Odkaz na zákon je zde:

7 Responses

  1. Je někde vypíchnuto v čem přesně je ten zákon problematický, nebo je to jen davové šílenství?

  2. Hmm, asi by bylo dobré se obrátit na ministerstvo – možná by stačilo upravit prováděcí vyhlášku.

  3. Milan se byl dneska ptát, 10.3. je schůzka s ministrem ve Vyškově. Do té doby můžeme vést debaty.

    A třeba krásný příklad je na mutt fóru.

    Pán zrenovoval po 4 letech BRDM, jednou se s ním svezl a teď s ním musí zajet do garáže, zajistit dohled kamerou, zabezpečit a vymontovat věci, aby nebylo provozuschopné..

  4. Byl jsem se zregistrovat na P.Č.R. odbor zbraně střelivo a bylo mi řečeno že ještě nemají žádně tiskopisy a že na registaci mám čas až do 1.6. 2014 to snad budou už mít potřebné formuláře ???

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.